5 skäl till varför vi inte pratar om våld

Tolerera. Tystnad. Ta inte stugan ur stugan. Varför väljer många av oss dessa strategier när något riktigt dåligt och fruktansvärt händer i det i kojan? Varför vänder dig inte för hjälp genom att skada eller ha överlevt våld? Det finns flera orsaker till detta.

Få av oss upplevde inte den destruktiva kraften i övergrepp. Och vi pratar inte bara om fysiska straff eller sexuella övergrepp. Hån, förolämpningar, försummelse av våra behov i barndomen och manipulationer anses på något sätt olika "huvuden" av denna hydra.

Inte alltid främjarna orsakar oss onda: vi kan drabbas av de närmaste och välkända människorna – föräldrar, partners, bröder och systrar, klasskamrater, lärare och kollegor, chefer och grannar.

Когда ситуация накаляется до предела и у нас нет сил молчать или скрывать ужасные последствия абьюза, служители закона и знакомые задают вопрос: «Но почему ты не говорил об этом раньше?"Eller Grunt:" Om allt var så hemskt, skulle du inte vara tyst om det så länge ". Vi bevittnar ofta sådana reaktioner även på samhällsnivån. Och det är sällsynt att svara på något begripligt för detta. Vi föredrar att uppleva vad som hände på gammaldags sätt – ensam med oss ​​själva.

Varför döljer folk att något fruktansvärt hände med dem? Tränaren och författaren Darius Chekanavichus talar om de fem skälen som får oss att tystna om överlevande av våld (och ibland – inte ens erkänna för oss själva att vi upplevde något fruktansvärt).

1.Våldsnormalisering

Ofta, av alla tecken – uppfattas inte verkligt våld som sådant. Anta att om det i vårt samhälle i många år ansågs normalt att slå barn, förblir fysiska straff för många något bekant. Vad kan vi säga om andra, mindre uppenbara fall: de kan förklaras på hundratals olika sätt, om du verkligen vill hitta ett "vackert omslag" för våld eller bara stänga ögonen för dess faktum.

Försummelse är, visar det sig, vad som ska stärka karaktären. Mobbning kan kallas ett ofarligt skämt. Manipulation av information och uppblåsthet av rykten är motiverade enligt följande: ”Han säger helt enkelt sanningen!"

Därför förklarar upplevelsen av människor som rapporterar den erfarna Abueza ofta något traumatiskt, Darius Chekanavichus. Och fall av övergrepp visas i ett "normalt" ljus, och detta får offret att känna sig ännu värre.

2.Smillar våldets roll

Denna artikel är nära besläktad med den föregående – med undantag för en liten nyans. Anta att vi berättar för att vi hånar oss, medger att detta är sant. Men han gör ingenting för att på något sätt hjälpa. Det vill säga han, som det var, håller med oss, men inte riktigt – inte så mycket att agera.

Ofta stöter barn på denna situation: de pratar om förföljelsen i skolan, föräldrar sympatiserar med dem, men går inte för att kommunicera med lärare och överför inte barnet till en annan klass. Som ett resultat återgår barnet till samma giftiga miljö, och det blir inte bättre för honom.

3.Skam

Våldsoffer skyller ofta sig för vad som hände med dem. De tar ansvar för Abuezers handlingar och tror att de själva förtjänade det: "Det var inte nödvändigt att fråga min mors pengar när hon var trött", "Jag var tvungen att hålla med om allt som han säger medan han var full".

Offren för sexuellt våld känner att de nu är ovärda för kärlek och sympati och en kultur där offer är en bekant reaktion på sådana berättelser, med glädje i detta stöder dem. "Människor skäms för sin erfarenhet, särskilt om de vet att samhället är benägna att normalisera våld," klagar Chekanavichus.

4.Rädsla

De https://www.butikunder.com/fordelar-och-nackdelar-med-sex-p-forsta-dejten-vi/ som har utsatts för våld är ibland mycket skrämmande att prata om sin upplevelse och för barn – särskilt. Barnet vet inte vad som kommer att hända om han talar om vad han upplevde. Kommer de att skälla ut honom? Eller kanske kommer de att straffa? Vad händer om personen som behandlar honom dåligt skadar sina föräldrar?

Och det är inte lätt för vuxna att säga att chefen eller kollegan hånar dem, tränaren är säker. Även om vi har bevis – register, bevis på andra offer – kan det mycket väl vara att en kollega eller chef kommer att stanna kvar på hans plats, och då måste du betala i sin helhet.

Ofta tar denna rädsla hypertrofierade former, men för offret för våld är det helt verkligt och märkbart.

5.Förråd och isolering

Abuezs offer pratar inte om att uppleva också för att de ofta helt enkelt inte har en person som skulle lyssna och stödja. De kan bero på sina gärningsmän och befinner sig dessutom ofta i fullständig isolering. Och om de ändå bestämmer sig för att prata, men de är förlöjliga eller inte tas på allvar, så känner de sig redan tillräckligt mycket hängivna.

Dessutom händer detta även när vi vänder oss till brottsbekämpande myndigheter eller sociala tjänster för hjälp, vilket borde ta hand om oss i teorin.

Mät inte skador

Våld bär olika masker. Och ett offer för dålig behandling kan bli en person av alla kön och ålder. Hur ofta vi, som läser nästa skandalösa fall av förförelse av en lärare i en tonårspojke, vinkade emellertid eller säger att detta är en "användbar upplevelse"? Det finns människor som allvarligt tror att en man inte kan klaga på våld från en kvinna. Eller att en kvinna inte kan drabbas av sexuellt våld om abecuern är hennes man ..

Och detta förvärrar bara offrens önskan att tystas, att dölja deras lidande.

Vi lever i ett samhälle som är extremt tolerant mot våld. Det finns många skäl till detta, men var och en av oss kan vara en person som åtminstone noggrant lyssnar på den som kom för stöd. För dem som inte kommer att motivera våldtäktaren (”Tja, han är inte alltid så!") Och hans beteende (" Jag gav bara en spricka, inte ett bälte … "). De som inte kommer att jämföra sin upplevelse med upplevelsen av en annan ("De är helt enkelt förlöjligade, men de smetades på toaletten med toaletten …").

Det är viktigt att komma ihåg att skada inte är något att "mäta" med andra. Varje våld är våld, som alla skador – detta är en skada, påminner Darius Chekanavichus.

Var och en av oss förtjänar rättvisa och en bra attityd, oavsett vilken väg han hade att gå.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *